Heerlijke recepten van Spaanse voor na en bij gerechten

Gazpacho Andalucia

Gazpacho Andalucia

Gazpacho is een Spaanse koude soep heeft zijn origine in Andalusië 


Deze wordt gemaakt met fruit- en tuinbouwproducten die gedurende de zomer beschikbaar zijn.

Ingrediënten (voor 4 personen): 

Broccoli met spaanse ham

Broccoli met spaanse ham

Een zeer eenvoudig spaans recept is Broccoli met spaanse ham

Ingrediënten ( 2 pers. )

- Halve broccoli

- 2 middelgrote aardappels

- Serrano ham

- Olijfolie Virgin Extra

- 1 teentje verse knoflook

- harde geitenkaas

Papas aliñás

Papas aliñás recept

Papas aliñás

Een klassiek en bijna standaard gerecht in bijna elke tapas bar in Andalusië is papa aliñás. Ooit ontstaan omdat het niet alleen zeer makkelijk te maken is maar ook heel goedkoop is. Zoals zo vaak bestaan er varianten van elk Spaans recept , zo dus ook bij deze.

zwarte knoflook pudding

zwarte knoflook pudding

Zwarte knoflook "pudding" . De vorm op de foto is afgekeken van de flan.

Flan is in Spanje en natuurlijk daarmee in Andalusië een pudding, maar word bijna altijd in de vorm gemaakt als op de foto.

Ingrediënten :

Spinazie creme  met groenten

Spinazie creme met groenten

Spinazie is een bekend product en dit is ook zo in de Spaanse keuken.

Zoals altijd is het iedere dag weer een uitdaging wat vandaag weer op tafel te zetten zonder in herhaling te vallen. Natuurlijk als je bezoek krijgt wil men vaak extra moeite doen om eens eens wat anders op tafel te zetten. Dit recept is daarvoor perfect, het is namelijk anders dan meest bekende recepten en hiermee zet je wat lekkers en

Rosquillas met kaas en sinaasappel

Rosquillas met kaas en sinaasappel

Rosquillas met kaas en sinaasappel

Rosquillas is een “typisch” Spaans zoet. Deze vinden hun oorsprong tot zeker in de Arabische keuken in Spanje in de X eeuw. Die zelfde Arabieren hebben het vermoedelijk al eerder gemaakt. Misschien ook wel weer gezien bij de Romeinen want ook daar zijn geschriften gevonden waar men van soortgelijke recepten spreekt. Toen was het speciaal voor de Semana Santa ( de week voor Pasen ) , vandaag de dag zie je ze het hele jaar door in heel Spanje maar speciaal met de kerstdagen gaan vele oma’s aan de slag om tig varianten te maken voor de feestdagen.

Kikkererwten en venkel

Kikkererwten en venkel

Kikkererwten , Venkel en Sinaasappel , vaak gebruikte producten in Andalucia. Deze drie passen mooi in het volgende recept.


Ingrediënten : 

300 gram kikkererwten
1 grote venkel
Peper
Chilipeper
2 stuks sinaasappels
Olijfolie virgin extra
Zout

Tomatensoep Cadiz stijl

Tomatensoep Cadiz stijl

Tomatensoep is een bekend gerecht met tig varianten, zo heeft men ook in Cadiz een versie

Deze soep is makkelijk te maken en overheerlijk 


Ingrediënten voor 4 personen  : 

500 gram tomaten
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
1 rode paprika
150 gram witbrood ( oud van gisteren... ) 
1 takje munt
1 liter water
Olijfolie virgin extra
zout ( het bekende snufje :- ) ) 

Erwten malaga stijl

Erwten malaga stijl

Erwten zijn bij iedereen bekend, echter dit recept is minder bekend al was het maar dat het uit de regio Malaga stamt dank zijn typische andere ingrediënten zoals amandel en knoflook.

Ingrediënten : 

150 gram erwten
2 tentjes knoflook
20 amandelen
1 snee brood
Olijfolie virgin extra
1 Ei
Zout
Glas wijn , Glas water

Patatas Rebozadas

Patatas Rebozadas

Patatas Rebozadas is weer eens wat anders dan een gewone aardappel

Rebozar is het Spaans woord voor paneren , iets wat we met aardappel niet echt kennen. Dus waarom niet ;-) . Onderstaand recept laat een variant zien hoe het kan.

Ingrediënten : 

saus van PX wijn

saus van PX wijn

Saus van px wijn is een heerlijke saus voor bij vlees

Deze saus is een makkie om te maken met een maximaal resultaat. 

Ingrediënten : 

300 ml Spaanse wijn van PX. bv Malaga Guardia Pajarete

miel de caña met rijstepap

miel de caña met rijstepap

Miel de caña is een oud product uit Andalusie dat nog maar op een plek in Spanje gemaakt word

Ofschoon de naam spreekt van honing ( miel ) is het dat niet. Het is een rietsuikermelasse die al i de geschriften in het jaar 500 opduikt in de Arabische wereld waar men spreekt van zo zoet als honing zonder bijen. 

Mandarijnencake met chocolade

Mandarijnencake met chocolade

Mandarijnencake met chocolade . Heerlijke cake gemaakt van Spaanse mandarijnen overdekt met een laagje chocolade

Ingrediënten voor 1 cake :

200 gram bloem

200 gram suiker

1 zakje gist ( poeder )

100 ml olijfolie virgin extra

erwten met serrano ham

erwten met serrano ham

eenvoudig recept met erwten en serrano ham 

Dit is een super eenvoudig recept : Snel te maken en gewoonweg lekker

Ingrediënten : ( per persoon )

100 gram erwten

100 gram serrano ham

olijfolie virgin extra

1 teen knoflook

1 ui

kikkererwten groentemengsel

kikkererwten groentemengsel

kikkererwten groente mengsel, een eenvoudig maar heerlijk recept

Ingrediënten voor 3 personen :

125 gram kikkererwten

olijfolie virgin extra

zout

2 dadels ( verse van de groenteboer geen supermarkt ! )

peper