Spaanse koffie - cafe cortado

De Spaanse Cafe Cortado / Manchado:
 

 

De koffie Cortado / Machado maakt men door eerst een solo ( grote espresso ) te maken waarbij men een kleine hoeveelheid melk toevoegt, waarbij de Cortado iets meer melk heeft dan de Manchado ( una mancha betekent een vlek ). Ooit ontstaan om de zure smaak van sommige koffie variëteiten te verminderen. De melk dient warm te zijn. In Zuid Spanje is het de gewoonte om de koffie cortado in een glas te serveren.

 

 

Liefhebbers van koffie zullen erkennen dat dit niet de beste wijze is om de koffie te drinken. Hiervoor zijn enkele redenen :

1 – Glas heeft niet de juiste eigenschappen om de temperatuur vast te houden zodat men tot de laatste druppel kan genieten van de koffie.

2 – Deze glaasjes hebben geen oortje waarbij dank de grote hitte in eerste instantie men de vingers verbrandt en hierdoor is de verleiding groot voor de ober om U het glas voor te zetten door het aan de rand vast te pakken wat de hygiene niet te goede komt.

 

Een video die is geplaatst door @original_andalu (@original_andalu) op 10 Mrt 2016 om 1:41 PST 

Men kan de hoeveelheid ook variëren. ( waarom niet... )  Voorkeur bij ons gaat dan eerder uit naar een cortado met minder melk.... simpelweg dus eerder stoppen met melk inschenken....

Een video die is geplaatst door @original_andalu (@original_andalu) op 11 Mrt 2016 om 5:01 PST 

Carajillo - spaanse koffie met brandy

Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy.
Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V..dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt. Ook lijkt het woord Carajo niet zomaar toevallig op het Engelse courage ( moed ). Die heb je namelijk nodig om deze te drinken, oorspronkelijk werd namelijk rum met Spaanse koffie gebruikt.

Lees meer: Carajillo - spaanse koffie met brandy

Spaanse koffie Mitad

Een koffie Mitad is heel eenvoudig te maken.  De naam Mitad betekent in het Spaans,  de helft.
Daarmee weet U al genoeg.... Dus U schenkt een kop voor de helft vol met koffie  ( espresso !! ) en vervolgens vult U de andere helft van de kop met warme melk.

 Een soort koffie verkeerd dus...

Cafe Bombon

De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen. Dus als U in Almeria,Granada of Jaén voor een Café Bombon vraagt zal men U een solo serveren met ernaast een kannetje met gecondenseerde melk zodat U zelf naar smaak kunt toevoegen.

Andersom bestaat deze versie ook en die versie is natuurlijk veel mooier om te zien, kijk maar op de onderstaande foto.