Eten en drinken in Andalusië is een belangrijk deel van de cultuur. 

Veel is niet duidelijk of zelfs geheel onbekend in de Benelux.

Vandaar dat we hier middels onderstaande verhalen een en ander willen toelichten

Wat is een Pale Cream Wijn

Pale Cream is een wijn die gemaakt word op de “sherry” methode.

Deze methode noemt men Solera. Het solera systeem bestaat uit meerdere lagen op elkaar gestapelde vaten waar men de jongste wijn bovenin bewaard gedurende een tijd en steeds een derde van de inhoud verplaatst naar een daaronder gelegen laag vaten.

wat is een Fino wijn

De Fino is een wijn van het Generoso soort. Generoso betekent versterkte wijn.

Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt.

wat is een Amontillado wijn

wat is een Amontillado wijn

De amontillado wijn is een wijn waarvan men zegt in andalucia dat deze bij toeval is ontstaan.

In de 18e eeuw toen de sherry boeren uit Jerez poogden wijn na te maken uit de regio van Montilla , Cordoba. was het resultaat niet zoals men wilde maar men had een veel betere verfijndere wijn.

Vino de malaga ( malaga wijn )

Velen zijn het erover eens dat waarschijnlijk de wijnbouw werd geboren in Armenië en dat de wijnstokken snel door de landen rond de Middellandse Zee werden geplant. 

Daar zorgde het klimaat en de bodem voor haar snelle groei en bloei zorgde.

Versuikerde Honing

Versuikerde Honing

Soms krijgen we te horen dat onze Biologische Spaanse honing versuikerd.

En JA dat gebeurd ook vroeg of laat. Alle kwaliteits- honing doet dat. Afhankelijk van de soort honing gaat het bij de ene sneller dan bij de andere soort. Heeft deels te maken met de hoeveelheid druivensuiker in de honing.

typisch zoet in Andalucia

typisch zoet in Andalucia

De Moorse invloeden in Andalucia zijn tot vandaag de dag nog te zien in het voedsel in Andalusië.

Zo zijn er meerdere zoetigheden die hun herkomst hebben uit deze Moorse tijd die nu nog steeds gemaakt worden op markten en braderieën in het zuiden van Spanje.

Spaanse anatomie van de Tonijn

Spaanse anatomie van de Tonijn

In Spanje word heel veel tonijn verkocht. Zowel in Blik als ook in tonijn.

Maar in de Spaanse taal worden namen gebruikt voor de diverse delen van de Tonijn die wij in het Noorden natuurlijk niet herkennen.

Smaakcombinaties met Mojama

Panel onderzoekt smaakcombinaties met mojama

27 mei 2009 - Een achtkoppig panel heeft mojama geproefd in combinatie met producten van Frutti Confetti. Uiteindelijke doel is om tijdens Bourgondisch Boxmeer uiterst exclusieve hapjes te presenteren.

Salmorejo Malagueño of Cordobes

Salmorejo Malagueño of Cordobes

Salmorejo malagueño of Cordobes ?

wat velen niet weten tot ze het bestellen in Malaga is dat er in Malaga een andere Salmorejo bestaat dan in Cordoba …...

of zelfs in Antequera ( porra )

Pomace olijfolie wat is dat?

Pomace is een Olijfolie die je tegenkomt als je in de horeca groothandel komt.

Kost weinig en wordt daarom heel veel gebruikt in de Horeca. Maar wat gebruiken ze dan voor een olijfolie ?

Pata Negra, hoe zit dat nu ?

Pata Negra, hoe zit dat nu ?

Vaak zie je dat winkels reclame maken met het feit dat ze PATA NEGRA hebben.

Klanten denken dat dit de beste kwaliteit ham is. Dit is nu NIET helemaal Waar.....

Olijfolie uit Spanje

Olijfolie uit Spanje

Als U in de winkel of op het web kijkt ontdekt U iedere dag meer verschillende soorten olijfolie.

Er worden termen gebruikt als intens, virgin, extra vierge, suave, zacht , light en zo verder. Hoe zit dat nu ?

Olijfolie op de Wereld Markt

Olijfolie op de Wereld Markt

Andalucia is binnen Spanje de Allergrootste producent van Olijfolie, in totaal komt ongeveer 80 % van de Spaanse productie uit het zuiden van Spanje.

EN Spanje is de allergrootste olijfolie producent van de wereld. Hoofdzakelijk Andalusische olie dus.

Olijfolie en vroeger

Olijfolie en vroeger

Olijfolie in het verleden

Vroeger.... werd de olijfolie nog geperst. Hoe ging dat in zijn werk ? Allereerst, de naam voor die perserij in het Spaans is Almazara, een woord dat ook alweer afkomstig is van de Moorse tijd. Het betekent “plek waar men perst”.

Olijfolie vandaag de dag

Olijfolie vandaag de dag

In een eerder artikel hebben we laten zien hoe men vroeger de olijven perste om zo de olie te winnen.

Door de verbeterde technieken en grotere vraag is door de jaren heen de olijfolie branche ook niet stil blijven staan.